De voedingsvezel psyllium vermindert de inuline-gerelateerde gasproductie bij patiënten met IBS, maar remt niet direct de fermentatie, volgens een nieuwe in vivo en in vitro studie.
Ondanks de duidelijke klinische voordelen van een laag-fermenteerbare oligosaccharide, disaccharide, mono-saccharide en polyolen (FODMAP) dieet bij IBS, vermindert het onvermijdelijk ook de inname van stoffen die fungeren als prebiotica, wat leidt tot een vermindering van gunstige darmbacteriën, wat zijn eigen potentiële negatieve gevolgen heeft. Alternatieve benaderingen om de colonfermentatie bij IBS onder controle te houden worden daarom nagestreefd.

Psyllium, een vorm van een vezel gemaakt van de schillen van de zaden van Plantago ovata, blijkt de symptomen bij IBS te verbeteren, hoewel de exacte mechanismen onduidelijk zijn.

De resultaten wijzen erop dat inuline weinig effect had in de dunne darm, maar snel werd gefermenteerd in de dikke darm, wat leidde tot een stijging van het colongas en ademwaterstof. Uit de resultaten bleek ook dat zowel de stijging van het colongas als de ademwaterstof na inuline grotendeels kon worden geremd door gelijktijdige inname van psyllium.

Link naar artikel